Burun Estetiği

Burun Estetiği Neden Bu Kadar Önem Kazandı?

Çünkü kısaca burun, yüzün “merkezi” demek. Sosyal medyanın giderek artan gücü, görselliğin sosyal kimlikten daha fazlasını ifade ettiği yeni bir çağı da beraberinde getirdi. Öyle ki nasıl göründüğümüz; sosyal kimliğimizin yanında iş hayatımız ve stratejilerimizi de her zamankinden daha fazla etkileyen bir olgu haline geldi. Bu noktada yüzün tam da merkezinde bulunan ‘’göreceli’’ estetik kusurlar hem bireysel hem de toplumsal olarak üzücü bir şekilde daha az tolere edilir hale geldi. İşte bu yüzden görselliğe dayalı  ‘’kendine güven’’ duygusu eskiye göre hem daha önemli hem de yaralanmaya daha açık bir yere yerleşti. Bütün bunların sonucu olarak görsel kimliğin sosyal, iş ve iç dünyamızdaki yeri ve buna bağlı oluşan öz güven eksiklikleri, tüm dünyada burun estetiğini en çok yapılan estetik ameliyatlar listesinin başına oturmasına neden oldu. 

Burun Ameliyatı Neden Özel Bir Yere Sahip?

Burun estetiği,  plastik cerrahi dünyasında diğer estetik ameliyatlara göre teknik olarak kendini en çok yenileyen işlem haline geldi diyebilirim. Her burun kişisel bir konsept olarak değerlendirilerek Özellikle son beş yılda daha doğal görünen, “ameliyatlı burun” görüntüsünden uzak burunlar hedeflenerek yapılan anatomik çalışmalar ve tanımlanan teknikler burun estetiği operasyonunu öncesine göre bambaşka ufuklara taşıdı. Dolayısıyla, artık hem doğal görünen, hem iyi nefes alan ve hem de kişiye özel yüzün diğer anatomik üniteleri ile uyumlu burunlar ortaya çıkarmak için, yenilikleri takip etmek, uygulamak ve o “doğal ve güzel”  görüneni amaçlayan estetik anlayışa sahip olmak zorunlu hale geldi. 

Burun Ameliyatı Olmalı Mıyım?

Belki de en zorlanılan evre “karar verme” evresidir. Hastalar genellikle burun estetiği ameliyatı için doğru aday olup olmadığını, ameliyat sonrası pişman olup olmayacağını, sonunda “doğal ve güzel” veya “hayal ettiği gibi” bir buruna sahip olup olmayacağını merak ederek uzun bir süre geçirir. Burnunu beğenmeyen her hasta ideal bir burun estetiği hastası değildir. Fakat burnunun görünüşünden rahatsız olan ve bunu çok sık düşünen, bu yüzden özgüven eksikliği yaşayan (aynada çok sık burnuna bakma, hep aynı açılardan poz verme, fotoğraflarda değişiklikler yapma) hastalar için atılacak en iyi adım uzman bir doktorun bu konudaki fikrini almak olacaktır. 

Genel olarak yapısal ya da daha önceden geçirilen travmatik nedenlerle(kaza, geçirilmiş burun ameliyatı) yeterli nefes alamayan, gerçekçi estetik problemi ve çözüm beklentileri olan, sağlıklı, ergenlik dönemini bitirmiş kişiler ideal burun estetiği operasyonu hastalarıdır.

İdeal Burun Nasıl Olmalıdır?

İdeal burun kişiye özgü bir olgudur. Kısaca; iyi nefes alan, yüzün diğer estetik üniteleri ile belli oransal uyumları karşılayan burun gözümüze daha doğal ve güzel görünür. Şekil ve boyut olarak sözü edilen (alın, çene dudak, göz) ünitelerle uyum içinde olmayan burunlar teknik olarak iyi bir şekilde yapılandırılsa bile “yapılmış burun” görüntüsünden uzaklaşamazlar. 

Burun Ameliyatı İçin Doktorumu Nasıl Seçeceğim?

Hastaların ameliyat kararı verdikten sonra en çok zorlandığı, belki de en önemli aşamalardan biri de da doktor seçimidir. Günümüzde neredeyse her alanda olduğu gibi plastik cerrahide de hastalar, kararlarını büyük ölçüde güvenilirliği tartışmalı sosyal medya görsellerine göre vermektedirler. Ne yazık ki plastik cerrahi bu noktada sosyal medyanın yoğun istismarı altında kalmaktadır. Tabii ki sosyal medya görselleri kendi beğeninize uygun burunları yapan cerrahı bulmanıza yardımcı olup, seçeceğiniz doktor hakkında fikir sahibi olmanızı kolaylaştırabilir, fakat unutulmamalıdır ki sosyal medyada hiçbir zaman kötü ya da istenildiği gibi olmayan vakalar gösterilmez. Seçeceğiniz cerrahı en objektif değerlendirme yolu mümkünse o hekimin ameliyat ettiği hastalardan bilgi alma ile mümkün olur. Burun estetiği; gerçekçi, birbirini anlayan hasta-doktor ilişkisi ve karşılıklı güvene dayandığı sürece her ikisi için de mutlulukla sonuçlanan bir yolculuktur. Cerrahın hastayı anlaması, isteklerinin gerçekçi olup olmadığını değerlendirmesi, muhtemel sonuçları ve ameliyat esnasında yapılacakları hastasına anlatması gerekir. Bununla birlikte, doktoruna güvendiği takdirde hastanın teknik detayları onun seçimine bırakması, kendisi için de rahatlatıcı olacaktır.

Burun Ameliyatımdan Önce Simulasyon Mümkün Mü?

Ameliyattan önce belli açılardan çekilen fotoğraflar ile bazı simülasyon programları kullanılarak gerçekçi istekleriniz ve doktorunuzun profesyonel görüşü birleştirilip ameliyat sonrasında burnunuzun nasıl görüneceğine dair bir görüntü elde edilebilir. Ameliyat sonucu açısından herhangi bir “garanti” vermemekle birlikte cerrahın estetik görüşünü ve hastanın beklentilerini yansıtması ve ortak bir dide buluşmayı kolaylaştırması açısından önemlidir. Burun yan profil görünümleri başarılı bir şekilde hasta ile paylaşılabilmekte ise de karşıdan görüntüleme ne yazık ki profil kadar iyi sonuçlar vermemektedir. Hastalarımız bu resimleri ameliyat öncesi incelediklerinde yaklaşık olarak cerrahın, burunlarının ameliyat sonrası görüntüsü konusundaki görüşlerini öğrenmiş olurlar. 

Estetik Burun Ameliyatı İle Nefes Almam Düzelir Mi?

Burun ameliyatının estetik ve fonksiyonel olarak ayrılmasını ve farklı branşlar tarafından ameliyat edilmesini doğru bulmuyorum. Çünkü burun gerek estetik üniteleri gerek fonksiyonel yapısı ile bir bütündür. “Burun ameliyatı yapıyorum” diyen bir cerrahın hem estetik hem de fonksiyonel burun cerrahisine hâkim olması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle hastanın nefes alma problemleri için kulak burun boğaz doktoruna, estetik burun ameliyatı için bir plastik cerraha ameliyat olma anlayışının artık çok eskide kaldığını düşünüyorum ve desteklemiyorum. Çünkü estetik burun ameliyatı nedeni ile başvuran hastaların büyük bir çoğunluğunda değişen derecelerde nefes kalitesini etkileyen yapısal bozukluklar da mevcuttur. Dolayısıyla ameliyat öncesi muayenemizde konka hipertrofisi, nazal septum deviasyonu, nazal valv yetmezliği gibi nefes almayı etkileyen yapısal bir bozukluk gördüğümüz takdirde bunları da düzeltecek veya daha iyi yapacak manevraları ameliyatımıza ekleyeceğimiz konusunda hastayı bilgilendiriyoruz.

Kalın veya İnce Derili Olmanın Farkları Nelerdir?

Kalın derili burunlar daha çok etli burun kanatları, gözenekli yapıları ile göze çarpar. Nasıl bir bilardo topunun yerini üzerinde kalın bir battaniye varken ipek bir örtüye göre  saptamamız güç hale geliyorsa, kalın derili burunda yapılan iskelet değişiklikleri de kendini ince derili bir buruna göre daha az gösterecektir. Bununla birlikte kalın derili burunlar içerdiği yumuşak doku miktarı fazlalığı nedeni ile ameliyat sonrası daha çok şişmeye meyillidir. Özellikle burun ucunda oluşan bu ödemin geçmesi ince derili buruna göre daha uzun zaman alır. Bu nedenle kalın derili bir hastanın burnunun nihai şeklinin görünür hale gelmesi de daha uzun zaman alacaktır. Bu gerçeğin hastaya anlatılması hastanın belki de biraz daha sabırlı olmasını kolaylaştıracaktır. Bununla birlikte kalın derili bir burun kemik yapı üzerindeki pürüzleri ve yüzey düzensizliklerini gizleme açısından ince derili bir buruna göre daha avantajlıdır.

Açık ve Kapalı Burun Ameliyatı Farkları Nelerdir?

Burun ameliyatlarında açık ve kapalı olmak üzere iki yaklaşım vardır. Her burun kendine özgü düzeltilmesi gereken yapısal problemler içerir. Bu noktada uygulanan yöntemler ve seçilecek teknik buruna özgü olmalıdır. Genel olarak kapalı teknikte kesiler sadece burun delikleri kenarlarının iç sınırında olmakla birlikte, bu tekniğin ameliyat sonrası burun ucu ödeminin az olması, uyuşukluğun az ya da hiç olmaması ve özellikle son yıllarda yaygınlaşan burun içi bağları koruyucu yaklaşım nedeni ile sert bir burun ucundan çok hareketli bir burun ucu sağlayabilmesi avantajlarıdır. Açık teknikte ise kapalı teknikteki kesilere ek olarak kolumellada (burun ucu ve dudak arasındaki köprü) izi daha sonra belli olmayacak küçük bir kesi daha mevcuttur. Burun derisi burun kıkırdak ve kemik iskeleti üzerinden kaldırılır ve ameliyat bölgesine ulaşılır. Avantajı burun ucu ve sırtına daha kolay hakim olunmasıdır. Buna rağmen ameliyat sonrasında özellikle burun ucundaki şişlik daha fazla ve daha uzun süreli olur. Bununla birlikte geçici de olsa neredeyse her vakada çeşitli derecelerde uyuşukluk da görülmektedir. İlk defa ameliyat olacak hastalarda deformitenin derecesine göre genel olarak kapalı, koruyucu yaklaşımı tercih ediyorum. Eğer revizyon burun ameliyatı planlıyorsam ve burun ucunda düzeltmem gereken ağır bir deformite mevcut ise  açık yaklaşım ilk tercihim oluyor.

Burun Ameliyatları Riskli Mi?

Burun ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Hastaların genel anestezi altında ameliyat olabilmek için belli sağlık kriterlerini karşılaması gerekir. Bu da ameliyat öncesi yapılan tahliller ve bunların anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmesi ile sağlanır. Uygun olan hastalar için burun ameliyatı oldukça düşük bir risk teşkil eder. Burun ameliyatlarının görülebilen en sık riski ameliyat sonrası fonksiyonel veya estetik memnuniyetsizliklerdir. Bu noktada ameliyat olmaya karar verdiğiniz doktorun tecrübesi, estetik görüşü ve beklentilerinizin gerçekçiliği önem kazanmaktadır. Unutulmamalıdır ki dünyada burun ameliyatı sonrası revizyon sıklığı %5-15 arasında değişmektedir.

Burun Ameliyatları Kaç Saat Sürer?

Burun ameliyatları 1,5-4 saat arası sürer. 

Ameliyat Günü Beni Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Anestezi uzmanı tarafından tetkikleriniz değerlendirilir ve ameliyata uygunluk açısından muayene edilirsiniz. Ameliyattan 8 saat öncesinde yeme-içmeyi tamamen kesmelisiniz. Burun estetiği ameliyatı sabahı hastanede yatağınızda hemşireler tarafından son hazırlıklarınız yapılır. Bu aşamada burun ameliyatı öncesi resimleriniz çekilmiş ve burun estetiği ameliyatı onam formunu okumuş ve imzalamış olursunuz. 

Ameliyat odasına girdiğinizde sizi bir anestezi teknisyeni bir anestezi doktoru ve estetik cerrahınızdan oluşan ekip karşılayacaktır. 

Uyutulma işleminizin ardından ameliyatınız yapılır ve uyandırma ünitesine götürülürsünüz. Anestezi ekibinin son kontrollerinden sonra da servise yatağınıza alınırsınız. Bu aşamada henüz yeni uyanmaya başlarsınız. Biraz mide bulantısı, uykuya meyil olabilmektedir. Birkaç saat içerisinde tam ayılma sağlanır ve etrafınızla rahat iletişim kurmaya ayağa kalkmaya başlarsınız. 

Ameliyatınızda burun tamponu kullanılmadı ise daha rahat bir gece sizi bekliyor demektir. Tampon kullanıldıysa,  yarattığı dolgunluk hissi ile bir gece olacaktır. Bu ilk gece genellikle ameliyat bölgesinden ağrı şikâyeti olmamaktadır. Hastaların en sık şikâyet ettiği konu nefes alamama, biraz baş bölgesinde dolgunluk hissi ve bu nedenlerle uyumakta zorlanmadır.

Burun ameliyatından sonra kaç gün hastanede kalınır?

Burun ameliyatından sonra 1 gece hastanede kalınması yeterlidir. Ertesi gün gerekli ilaçlar reçete edilerek taburculuğunuz gerçekleşir.

Burun ameliyatından sonra morluk ve şişlik olur mu?

Gelişen koruyucu burun ameliyatı tekniklerine rağmen morluk ve şişlikler olabilir. Hastalarımıza ameliyat sonrası şişliği en aza indirmek amacıyla soğuk uygulama başlayıp 3 gün süre ile devam etmelerini istiyoruz. Şişlikler genellikle ilk 48 saat artma eğilimdeyken 3. Günden sonra azalmaya başlar. Eğer cilt altına kanamalarınıza bağlı ekimozlar (morluklar) oluştuysa bunlar da gözaltlarına yerleşirler ve 10 gün içinde geçerler. Morluk ve şişlikler sadece ameliyat tekniğine bağlı olmayıp kişinin cilt kalınlığı ile doğrudan alakalıdır.şişliği

Burun Ameliyatından Sonra Tamponlar Ne Zaman Alınır?

Burun ameliyatlarında silikon, ortası oluklu tamponlar kullanılır. Bu tamponlarla hasta çok rahat olmasa da olukları nedeni ile nefes alabilir. Tampon kullanımı burun orta hattındaki kıkırdak ve kemik dokuyu desteklerken bu alanda kan birikimini engeller. Tamponların daha uzun kalması gereken bazı sekonder burun ameliyatları dışında ameliyatınızdan sonraki 3. gün silikon tamponlarınız çıkarılır. Bu tamponlar burun mukozasına( iç derisine) yapışmadığı için çıkarırken ağrı duymazsınız. Bu aşamadan sonra çok daha rahat nefes almaya başlarsınız. Ameliyatınızda daha iyi nefes almaya yönelik işlemler yapıldıysa geçen süre ile burun içindeki de şişlikleriniz azalacağından her geçen gün nefes almanız daha iyi hale gelecektir. Tamponlarınız alındıktan sonra takip eden 3 ay boyunca deniz suyu spreyi kullanımı, havayolunuzu açık tutan, yumuşatan ve iyileşmeyi hızlandıran bir yöntemdir.

Burun ameliyatından sonra burun ateli ne zaman alınır?

Ameliyat sonrasında burnunuzu dış etkilerden koruyan ve şişliği kontrol altında tutan bantlar ve plastik atel kullanılır. Ameliyattan sonraki 7. günde burun ateliniz çıkarılır ve sonraki 3 gün ödem kontrolü için sadece bantlama ile devam edilir. Sonrasında da bantlar çıkarılır ve gerekli görülürse masaj önerilir. Burun ateli çıkarıldığı zaman özellikle burun ucu ve kaşlar arasındaki abartı görünen şişlikler normaldir, şişliğin büyük bir bölümü 6 hafta içinde geçecektir.

Bununla birlikte eğer ameliyatınız açık teknik ile yapılmışsa burun ucundaki dikişleriniz de atel ile birlikte alınır ve takip eden 6 ay buradaki izin güneşten korunması önerilir. 

Burun ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Özellikle ilk 3 ay darbelerden özenle korunmak gerekir. Bununla birlikte ilk 2 ay gözlük takmanın uygun olduğunu düşünmüyorum. Ameliyattan 4 hafta sonra hafif egzersizlere başlansa da normal ve ağır egzersizler için 2 ay beklemek daha doğru olacaktır. Hastalar ameliyattan 2 hafta sonra ameliyat bölgesine baskı uygulamamak kaydı ile makyaj yapabilirler. Ameliyattan sonraki ilk 1 ay yüzme ve 2 ay sauna, hamam gibi aktivitelerden kaçınılması uygun olacaktır.

Burun ameliyatından sonra burun ne zaman son halini alır?

Burun ameliyatından sonraki ilk 6 hafta içinde hastanın saptayabileceği şişliğin büyük kısmı kaybolmuş olacaktır, fakat ilk 6-8 ayda şişliğin azalması devam edecek ve burnun nihai şeklini alması için yaklaşık 1 yıl gerekir. Bu nedenle özellikle hastaların ilk 1 ay sabırlı olmaları, bu süreci soğukkanlılıkla geçirmeleri önemlidir.

Revizyon burun ameliyatı nedir? ne zaman yapılır?

Geçirilen bir veya birden fazla burun ameliyatı sonrası oluşan estetik ve fonksiyonel memnuniyetsizlikleri gidermek üzere planlanan ameliyatlardır. Bu memnuniyetsizlikler nefes alma ya da görüntüyle ilgili olabilir. İlk ameliyat sonrası erken dönemde alınan darbeler nedeni ile de revizyon ameliyatları olabilmektedir. Tüm dünyada revizyon oranları % 5 ile 15 arasında değişmektedir. İlk ameliyattan sonra burnun son şeklini alması  en az 1 yıl süreceği için revizyon ameliyatı için ideal süre de en az 1 yıl olmalıdır.  Revizyon burun estetiği, primer burun estetiğinden daha karmaşık bir prosedür olma eğilimindedir ve bu da hastaların yeterince nitelikli ve deneyimli bir cerrah bulmasını gerekli kılmaktadır. Revizyon burun estetiği, minör veya majör revize operasyonları olarak değişkenlik gösterebilir. Minör revizyon operasyonları yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Majör revizyon operasyonlarının süresi ise 5-6 saati bulabilmektedir. Revizyon burun estetiği süreci, daha önce ameliyat olmayan hastaların süreçleri ile kıyaslandığında daha zorlu bir süreçtir. Hekim açısından teknik olarak gerektiğinden daha fazla özen ve çok iyi bir planlama gerektirir. Bu nedenle hasta ve doktorun iletişimi çok önemli olup, beklentiler ve yapılabilecekler gerçekçi bir biçimde ortaya konarak planlama yapılmalıdır. Revizyon burun estetiğinde yapılacak müdahaleye ve deformasyona bağlı çoğu zaman burun içerisindeki kıkırdaklar yeterli olamayabilir. Bu durumda kulak arkasından veya kaburgadan kıkırdak almak gerekmektedir. Sonuç olarak revizyon burun ameliyatı olanların iyileşme süreci, hiç burun operasyonu geçirmemiş kişilere kıyasla biraz daha uzun sürebilmektedir.Dolayısıyla revizyon burun ameliyatı, hem cerrah hem de hasta için iyi planlama, sabır, özen ve karşılıklı anlayış gerektiren bir süreçtir.

Burun ameliyatı ücreti ne kadar?

Burun ameliyatı; deformitenin derecesine, ameliyatın süresine, kullanılacak tekniklere, hastaneye, ilk burun ameliyatı olup olmadığına göre değişmektedir. Bu nedenle sizleri  ayrıntılı bir muayene ve sorularınız için kliniğimize bekliyoruz.

Open chat
Merhabalar, tedavilerinizle ilgili bilgi almak istiyorum.